Tarinoiden lumoa ja tekemisen taikaa, eli lastenkirjastotyön vuosi 2017

Lastenkirjastotyön tapahtumavuosi oli vilkas ja monipuolinen. Aktiivinen kouluyhteistyö näkyi ja kuului kirjastoissa aamuisin, ja isot ja pienet perhetapahtumat sekä koululaisten työpajat täyttivät kirjastot iltapäivisin ja viikonloppuisin. Alla muutama kohokohta vuoden varrelta.

Osana Suurta Lukuseikkailua järjestimme vuoden mittaan pieniä ja isompia tapahtumia perheille, päiväkodeille ja koululaisille. Videolla puksutteleva nallejen kirjajuna kiersi kaikilla alueilla ja otti kyytiin innokkaita lukijoita.

lastenkirjastotyön tilastoja 2017

Vuotuiset Harry Potter Book Night -tapahtumat helmikuussa saivat jälleen velhot ja jästit liikkeelle.

Pehmolelut kävivät yökylässä kirjastoissa ja samalla perheet pääsivät tutustumaan kirjaston palveluihin. Täältä näet, mitä kaikkea pehmot puuhasivat Sellon kirjaston yössä.

pieni lammas kukkaniityllä

Lukeminen on muotia, mieluisaa ja hauskaa

todistivat Matilda-kirjallisuuspiirien viides- ja kuudesluokkalaiset huhtikuun tapahtumassa. Matildojen hauska Lukija-flashmob kannattaa käydä katsomassa Youtubesta! Lukemaan innostamiseen käytettiin kouluyhteistyössä monenlaisia konsteja: aineistovinkkausta, sanataide- ja kirjatraileripajoja, kirjailijavierailuja ja kirjallisuuspohjaisia seikkailuja. Kouluilla ahkerasti käytetyn Kunnari-lukudiplomin päivityksestä huolehdimme yhdessä espoolaisten opettajien kanssa.

Mediataitoviikolla helmikuussa oli useissa kirjastoissa monipuolista ohjelmaa viskareille, eskareille ja alakoululaisille. Aparaattisaari-mediakasvatustuokioissa eskarit hioivat mediataitojaan, kuten puhelimen ja erilaisten viestintälaitteiden käyttöä. Viskarit piirsivät animaatioita ja alakoululaiset sarjakuvia. Tv-sarjojen käsikirjoittaja antoi alakoululaisille vinkkejä ja inspiraatiota käsikirjoittamiseen. Kirjastolaiset puolestaan ohjasivat vapaa-ajan työpajoja, joissa lapset saivat suunnitella ja kuvata omia elokuvia. Lähikouluilla tehtiin kirjatrailereita ja luokkia saapui kirjastoon kokeilemaan runoilemista koodauksen keinoin. Monenlaisia mediapajoja järjestettiin kirjastoissa myös ympäri vuoden.

Pieniksi sankareiksi Sankaribussin kannustamina

Välkky-kirjastoauto miehistönään kaksi lastenkirjastolaista, nuorisotyöntekijä ja kuljettaja kiersi taas loppukeväästä Sankari-vinkkibussina viikon ajan Espoon kouluilla. Bussissa pohdittiin yhdessä, miten olla hyvä kaveri ja ystävä, miten kiusaamista estetään ja mistä hyvä luokkahenki syntyy.

Pakopeleistä Kalevala-tietoutta ja tiedonhakutaitoja

Vuoden 2017 aikana useissa Espoon kirjastoissa lapsetkin pääsivät koettelemaan hoksottimiaan pakohuonepeleissä. Espoonlahden lasten- ja nuortenkirjastolaiset kehittelivät Kalevala-aiheisen Sammon ryöstö -pakohuonepelin. Tapiolassa puolestaan opittiin pakohuonepelin yhteydessä tiedonhakua, lähdekriittisyyttä ja kirjastotaitoja.

Uteliaisuutta ja itse tekemisen mahdollisuuksia

Kirjastojen Pajat ovat tärkeä osa kouluyhteistyötä: itse värkkäämisen ja uusiin tekniikoihin tutustumisen mahdollisuus on toimiva konsti herätellä uteliaisuutta ja muistuttaa mielikuvituksen merkityksestä. Yksi vuoden uutuuksista olivat 3D-mallinnostyöpajat. Suunnittelimme esimerkiksi avaimenperiä ja pieniä koruja tinkercad-ohjelmalla. Tinkercadilla voi kokeilla mallintamista kuka vain!

Koulutimme ja kehityimme

Maailman parhaan kirjaston Educa-messuosaston takana olivat tietenkin Espoon lastenkirjastolaiset ja pajalaiset. Mukaan osaston toimintaan tuli kirjastolaisia myös Helsingistä ja Vantaalta esittelemään yhteistä Pulmaario-hankettamme. Osastolla tutustuttiin Pajojen kouluyhteistyöhön: parasta oli päästä itse kokeilemaan sitaattikassin painamista.

tungosta educamessuosastolla

Opastimme Netlibris-kirjallisuuspiirien opettajien animaation keinoihin, ja opettajat jatkoivat työskentelyä lapsiryhmiensä kanssa. Animaatiokirjatrailereista tulikin mainioita.

Runokoodausta esiteltiin Jyväskylässä Kirjastopäivillä. Lokakuussa espoolaiset lastenkirjastolaiset vetivät Ison Pajan seminaarissa opettajille ja kirjastolaisille työpajoja pakohuonepeleistä ja runokoodauksesta ja kirjastonjohtajien neuvottelupäivillä Turussa kuultiin hankkeestamme, jossa kokeiltiin lisätyn todellisuuden käyttöä kirjastopedagogiikassa erityisesti erityisryhmien kanssa.

KOSTO-ryhmän (KOulun ja kirjaSTOn yhteistyöryhmä) koulutuksissa saatiin syksyllä kirjavinkkejä niin uusista kirjoista kuin opetustoimen lukuvuoden teeman, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, käsittelyyn sopivista kirjoista.

lastenkirjastolaisia Viron lastenkirjainstituutissa

Elokuussa kävimme nuuhkimassa kuulumisia ja ideoita Tallinnassa Viron lastenkirjainstituutilta. Loppusyksystä aloitettiin yhteinen lavarunouskoulutus Netlibris-opettajien kanssa.

Lastenkirjastolaisten Helmet-yhteistyö

kuuluu kauas. Lasten ja nuorten Helmet-lukuhaaste 2017 oli ahkerassa käytössä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kesän lukubingo sai myös paljon osallistujia. Syksyllä käynnistyi jälleen Helmet-kirjaston Ekaluokkalaiskampanja. Kaikki 2017 koulunsa aloittaneet ekaluokkalaiset saavat kirjastosta WSOY:n ja kirjastojen yhteisesti lahjoittaman kirjaston Yökoulu ja kauheat naapurit.

ekaluokkalaisia lahjakirjojen parissa

Teksti: lastenkirjastotyöryhmä Rukkasten Heliminna, Maru, Pauliina ja Timo