Tapiolan kirjaston toimintakertomus 2017

Toukokuun aikana Tapiolan kirjastossa tehtiin suuria tilamuutoksia. Kaikki aineisto siirrettiin ensimmäiseen kerrokseen ja henkilökunnan tilat siirtyivät puolestaan alakertaan. Muutoksilla haluttiin parantaa esteetöntä liikkumista kirjaston asiakastiloissa.

Kesäkuun Murha Tapiolassa -tapahtumassa nähtiin kirjailijat työssään kun dekkarikirjailijat Tapani Bagge, Elina Pulli ja Mari Pyy ideoivat yleisön antamien vihjeiden pohjalta murhatarinan. Yleisö sai luoda tarinaa yhdessä dekkaristien kanssa.

WorldCon:in inspiroimana Tapiolan kirjasto järjesti alkuvuodesta oman kirjoituskilpailun, jonka aiheena olivat vaihtoehtoiset maailmat tai tulevaisuus. Palkinnot jaettiin 17. heinäkuuta ja voiton vei Pirja Hyyryläinen novellillaan Muoamo.

Länsimetro saapui viimein Tapiolaan 18. marraskuuta ja kirjastossakin koetiin oranssi värimaailma. Metron värittämää lauantai-iltapäivää vietettiin intialaisissa tunnelmissa. Vieraanamme olivat tanssija Ilona Kolachana ja Jussi Jännes, joka kertoi matkakokemuksistaan.

Satavuotiasta Suomea juhlittiin kakkukahveilla itsenäisyyspäivän etkoilla 4. joulukuuta.

 

Perinteinen lastenkirjasto

Tapiolan kirjaston lastenosasto on tarjonnut sekä säännölliset aamu- ja iltasatutunnit että toiminnallisia ja musiikillisia satutunteja. Myös erityisiin satutuntitilauksiin on vastattu.

Elokuvia on näytetty lastenosastolla perjantai-iltaisin. Jokavuotinen Espoo Ciné on ollut näkyvästi esillä ilmoituksissa ja pajatoiminnassammekin.

Kirjallisia teemakasseja olemme täyttäneet pääasiassa päiväkodeille.

Näyttelyt pääoven läheisyydessä olevassa valaistussa vitriinissä ovat ihastuttaneet läpi vuoden kaikkia asiakkaita.

 

Lastenosasto vastaa alueen kouluyhteistyöstä

Kirjastonkäytönopetuksen ja kirjavinkkauksen lisäksi on tarjottu lasten omatoimisuutta tukevaa monipuolista pajatyöskentelyä – kirja-elokuvapajaa, animaatiotraileripajaa ja erityisesti varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opetussuunnitelmiin liitetyn koodauksen harjoitteluun Hello Ruby- ja BeeBot -pajaa.

Koulutulokkaille ekaluokkalaisille on järjestetty kevään aluksi ja syksyllä tilaisuuksia kirjaston tutuksi tekemiseksi. Heillä on ollut tilaisuus kuvata videokameralla ja jokainen on saanut oman kirjan.

Kirjallisuuteen innostavia kirjatapahtumia, kuten kirjatraileripäivä, avaruustiedonhakurata ja Roald Dahl -teemapäivä on järjestetty lukuvuoden aikana.

Opettajille suunnatulla vinkkauksella pyrimme jakamaan edelleen innostamista lukemiseen.

 

Vuorovaikutteinen toiminnallisuus kuuluu myös nykykirjastoon

Erilaiset leikit, muun muassa avaruustiedonhakurata, valokuvametsästys sekä yökirjasto ja Suomen juhlavuoden Suuri lukuseikkailu ovat olleet osa lastenosaston tarjontaa. Lapset ovat saaneet julkisesti myös lausua runoja.

Pakohuonepelit ovat myös Tapiolassa olleet lastenkin suosiossa.

Vuosittaisessa usean espoolaisen toimijan järjestämässä vuosittaisessa ”Kutitus” -tapahtumassa Espoon Kulttuurikeskuksessa on tänä vuonna ollut keskiössä tarina, jota on saanut tarkastella monesta näkökulmasta.

Suomi 100 -tapahtumaan liittyen tuotti kirjasto yhdessä usean muun kaupungin toimijan kanssa kolmessa aluekirjastossa esitetyn ”Se Suomi 100” musiikkinäytelmän, jossa esittäjinä olivat pääasiassa espoolaiset nuoret.

Harry Potterit seikkailivat muodossa jos toisessa kaikissa kirjastoissamme. Joulupolkua vaellettiin suomeksi ja ruotsiksi vuoden lopuksi.

Pajassa uutta ja vanhaa toimintaa

bty

3D-tulostaminen on siirtymässä tulostuskokeiluista seuraavaan vaiheeseen, jossa halutaan ymmärtää 3D-mallinnuksen periaatteita. Sekä keväällä että syksyllä järjestettiin 3D-mallinnuspajoja. Syksyn pajassa opittiin mallintamaan puuttuvia varaosia ja se veti Pajan täyteen asiakkaita.

3D-mallintaminen ja -tulostaminen ovat olleet suosittuja myös Laajalahden kirjastossa, jossa on vuoden aikana järjestetty useita erilaisia teemapajoja.

Pajassa vieraili useita koululaisryhmiä tutustumassa 3D-mallintamiseen ja -tulostamiseen ja muihin Pajan mahdollisuuksiin. Omnian Valma-ryhmiä eli maahanmuuttajia ja nuoria opiskeluun ja työelämään valmentavia opiskelijaryhmiä kävi tekemässä omakohtaisia digitarinoita iPadeilla.

Kirjaston virtuaalihuoneessa on kokeiltu ja ihastuttu HTC Vive-virtuaalilaseihin.

Kirjaston Pajassa kokoontui viikoittain vapaaehtoistyöntekijän vetämä, aktiivinen Internet of Things -paja. Pajassa testailtiin elektronisia komponentteja ja keskusteltiin ajankohtaisesta IoT-ilmiöstä.

Kirjasto oli mukana kulttuurikeskuksen Duunifestareilla auttamalla asiakkaita tekemään oman videomuotoisen CV:n. Duunifestareiden jälkeen kirjastossa järjestettiin vielä neljä Video-CV-pajaa.

 

Minna Teirikangas

Timopekka Sillantaus

Taru Björkman