Taidot kehittyvät kirjastotyössä

On aamu, ja Soukan kirjastoon on saapunut iloinen ja innokas ryhmä. Työasu päälle ja kohta ollaankin jo työn touhussa. Riilahden työtoiminnasta on tultu kirjastotöihin.

Aikuisille kehitysvammaisille päivä- ja työtoimintaa tarjoavasta Riilahdesta on jalkauduttu jo useisiin yrityksiin. Kirjasto on vasta toinen kaupungin työpaikka, sillä aiemmin on käyty vain Soukan ja Kivenlahden asukaspuistoissa. Yhteistyötä kaupungin kanssa toivotaankin lisää.

Kirjaston valloitus alkoi yli vuosi sitten Soukan kirjastosta. Asiakas oli kertonut haaveilleensa aina kirjastotöistä, ja Riilahdessa, jossa halutaan tarjota asiakkaille mahdollisuutta unelmatyöhön, päätettiin ottaa yhteyttä kirjastoon. Kirjastosta tulikin nopeasti suosittu työtoimintapaikka. Riilahden toimintakeskuksen työtoiminnan ohjaaja Essi Lahtinen kertoo, että työllä on heidän asiakkailleen terapeuttinen merkitys. Asiakkaille luodaan heidän toiveidensa ja kiinnostuksensa pohjalta yksilölliset tavoite- ja tukisuunnitelmat. Joissakin tapauksissa se voi johtaa myös tuetun työn kokeiluun. Kokeilussa asiakas saa tuntuman siitä, miltä tuntuu työskennellä yksin oikealla työpaikalla.

Soukassa on käynyt kerrallaan kuusi henkilöä. Heti alussa Riilahden asiakkaat toivovat lisää kirjastotyötä. Työtoiminnassa on tarvetta löytää työpaikkoja, joissa voisi työskennellä yksin tai pareittain, ja kirjasto vastasi hyvin näihin tarpeisiin. Jotta entistä useampi pääsisi kokeilemaan kirjastotyötä, kysyttiin työmahdollisuutta myös Ison Omenan kirjastosta. Lari ja Tony ovatkin jo lähes vuoden ajan käyneet siellä. Lari kertoo pitävänsä kaikista kirjaston töistä, mutta kuormanpurku on hänen mielestään kaikkein mukavinta. Ison Omenan kirjastossa on tulijat otettu hyvin vastaan. He ovat päässeet myös itse opastamaan uusia kieliharjoittelijoita palautusautomaatin saloihin.

Essi Lahtinen kertoo, että kirjastotyöt ovat kehittäneet selvästi heidän asiakkaidensa kognitiivisia taitoja. Lukutaitoisten lukutaito on kehittynyt, ja kaikkien hahmotuskyky ja keskittymiskyky ovat parantuneet. Kognitiivisten taitojen lisäksi myös sosiaaliset taidot ovat parantuneet. Erilaisissa eteen tulevissa tilanteissa on uskallettava avata suunsa ja kysyttävä, jos ei tiedä mitä pitää tehdä.

Tänä syksynä työtoiminta laajeni Nöykkiön ja Kivenlahden kirjastoihin. Lotta ja Tero, jotka käyvät Kivenlahden kirjastossa, selvittivät itsenäisesti missä kirjasto sijaitsee ja miten sinne päästään. Työtoiminta tukee myös itsenäistä liikkumista. Paikalle tullut ohjaaja lähtee, kun työt alkavat sujua. ”Meidän tavoitteemme on tehdä itsestämme tarpeettomia”, toteaa Essi. Lotta kertoo, että hänen tavoitteensa on tuettuun työkokeiluun pääseminen. Hänellä onkin jo aiempaa kokemusta kerhoavustajana toimimisesta.

Teemu käy yksin Nöykkiön kirjastossa. Hän kertoo pitävänsä kaikista kirjastotöistä. Palautusautomaatti on sekä Tuulan että koneiden hallinnasta kiinnostuneen Arin suosikki. Veikka on erikoistunut kierrättämiseen. Hän toimii myös työnjohtajana ja organisoi muovien, metallien ja tyhjien pullojen kuljetuksen Soukan kirjastosta Riilahden kierrätyspisteeseen. Kari puolestaan pitää lehtien järjestämisestä ja dvd-levyjen puhdistamisesta. Kirjastotöihin kuuluu myös Soukan asiakastietokoneiden näyttöjen ja näppäimistöjen puhdistaminen. Kahvitauolla kaikki vuorollaan kertovat, että uusia työtehtäviä on ollut mukava opetella. Työstä nauttii, kun sen osaa. Töitä on ollut sopiva määrä, ja kaksi tuntia kirjastossa kuluvat aina kuin siivillä.

Eeva Jäppinen
Kirjastopalvelupäällikkö
Espoonlahti