Nuorten kirjastovuosi 2017

 

Kirjasto tarjoaa nuorille mahdollisuuden osallisuuteen kulttuurista. Nuoret ovat myös aktiivisia kulttuurintekijöitä.

(Espoon nuortenkirjastotyön periaatteet)

Useissa Uudenmaan kunnissa käynnistyi 2017 Espoon kaupunginkirjaston johdolla Kirjastosta pakolaislasten ja –nuorten kotoutumisen mahdollistaja –hanke, joka on Etelä-Suomen Aluehallintoviraston rahoittama. Hankkeen tarkoituksena on tukea pakolaislasten ja -nuorten pysyvää kiinnittymistä yleisten kirjastojen tarjoamiin palveluihin. Teemme yhteistyötä vastaanottokeskusten ja koulujen valmistavien luokkien kanssa. Toivotamme nuoret tervetulleiksi kirjastoon sekä käyttäjiksi että toimijoiksi. Tarkoituksena on järjestää koulutuksia henkilökunnalle ja tapahtumia yhdessä asiakkaiden kanssa.

Kesäkuussa Pride-viikkoa ennakoiden järjestimme Sellon kirjastossa nuorille suunnatun PrePride-tapahtuman. Nuorten suunnittelemassa ja toteuttamassa tapahtumassa Sellon kirjastossa puhuttiin jokaisen oikeudesta olla oma itsensä. Tapahtumasta on tarkoitus tulla jokavuotinen.

http://www.helmet.fi/fi-FI/Lapset/Juttuja_kirjastoista/Nuorten_PrePride_oli_lammintunnelmainen_(138140)

 

PrePriden Sateenkaaripaneeli

 

Kouluyhteistyön tavoitteena on edistää kaikkia lukutaitoja, ja auttaa löytämään tarinan ilo. Mä en dissaa! – ja Lempibussi-konsepteilla tuemme kasvua tasapainoiseen aikuisuuteen.

(Espoon nuortenkirjastotyön periaatteet)

Kevään LOVE-messuilla maaliskuussa Valtuustotalolla olimme jälleen mukana. Tapahtuma on Espoon läntisten terveydenhoitajien 8-luokkalisille järjestämä tapahtuma, jossa teemoina on kasvaminen, nuorten seksuaalioikeudet, seurustelu ja ihmissuhteet sekä itsensä hyväksyminen. Tapahtuma järjestettiin jo neljännen kerran ja kirjasto on alusta asti ollut mukana kehittämässä tapahtumaa. Kirjavinkkimme ovat olleet suosittuja jopa valtakunnallisesti, ja olemme päivittäneet sivustojamme vuosittain

http://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit/Lempikirjoja(162465)

Lempibussi-kiertue toteutettiin yhteisvoimin

Lempibussi on kiertänyt Espoossa jo kymmenen vuoden ajan. Bussi vierailee yhden koulupäivän ajan toukokuussa yläkouluilla. Bussissa käsittelemme samoja teemoja, kuin LOVE-messuilla Nuorten seksuaalioikeuksien kautta. Kiertue on niin suosittu, että koulut tekevät varauksia jo kuukausia etukäteen. Niille kouluille, joille emme ole päässeet bussin kanssa, olemme pyrkineet järjestämään vastaavia oppitunteja koulussa.

Syksyllä vuorostaan itäisen Espoon terveydenhoitajat järjestävät mielen hyvinvoinnin tapahtuman Voimavaraston yhdeksäsluokkalisille. Olemme myös siellä mukana vinkkauksinemme.

http://www.helmet.fi/fi-FI/Lapset/Juttuja_kirjastoista/Voimavarasto__Nuorten_mielen_hyvinvointi(145839)

Näitä samoja vinkkauksia käytämme myös lokakuisella Mä en dissaa! -kiertueella, jolloin vierailemme yläkouluilla. Myös Med!-tunteja on järjestetty kouluissa erilaisina projekteina.

Sedullinen nuortenkirjastotyöryhmä oli mukana ensimmäistä kertaa nuorille aikuisille järjestetyssä HelYA!-tapahtumassa. Vinkkasimme siellä kirjoja ja vedimme pieniä pajoja. Tapahtuma on tarkoitus järjestää vuosittain ja kirjastoa on pyydetty mukaan jatkossakin.

http://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Tunnelmia_HelYA_kirjallisuustapahtumasta(143246)

 

Kirjasto on turvallinen ja sosiaalisesti vahvistava tila. Kirjastossa eri-ikäiset ja erilaisista kulttuureista tulevat ihmiset voivat kohdata toisensa. Nuoret ovat kaikkien kirjastossa työskentelevien asiakkaita, ja kohtaamme nuoret avoimin mielin ja kunnioittavasti. Annamme tilaa nuorten omalle aktiivisuudelle.

(Espoon nuortenkirjastotyön periaatteet)

Entressen kirjastossa sai ensi-iltansa saanut Sokkoteatteri Sivuraiteilla. Sokkovinkkaus on uusi kirjavinkkauksen muoto, joka yhdistää vinkkauksen ja teatterin. Se on keino houkutella nuoria kirjallisuuden pariin ja kannustaa heitä lukemaan enemmän. Esityksen aikana yleisön silmät ovat peitetyt, jolloin keskittyminen paranee ja muut aistit (haju, tunto, kuulo) vapautuvat paremmin käyttöön. Esityksessä käytetään ääniä ja tuoksuja/hajuja. Sokkovinkkaus on saanut kiittävän vastaanoton ja on herättänyt paljon kiinnostusta niin kirjasto- kuin koulumaailmassa.

Entressen kirjasto järjesti itsenäisyyspäivän etkot nuorille. Nuorille tarjottiin juhliin sopivaa syötävää sekä mahdollisuus nauttia lahjakkaiden nuorten artistien esityksistä.

Etkoilla esiintyivät espoolainen rapartisti Andrei Makaroff ja helsinkiläinen r&b/hiphop duo AK, joita oli kuuntelemassa nelisenkymmentä nuorta.

Myös monet muut, nuorten itsensäkin järjestämät tapahtumat olivat yleisömenestys.

Kuninkaantien lukion vaalipaneeli

Paitsi Kiben nuoria myös muita kirjaston asiakkaita koskeva muutos vuonna 2017 oli Entressen kirjaston osallistuminen Kirjaston ääni – yleisten kirjastojen muuttuva äänimaisema -projektiin. Projektin myötä Kibeen saatiin ääntä vaimentavat verhot, ja kirjahyllyistä ja akustiikkalevyistä muodostettiin ns. äänimuuri. Äänimittausten perusteella melun taso ja kaikuvuus ovatkin laskeneet. Samalla Kibe sisustettiin aiempaa kodikkaammaksi mm. matoilla ja istuinryhmillä. Nyt Kibessä on kaksi erilaiseen oleskeluun tarkoitettua puolta. Rauhalliseen oleskeluun tarkoitettu puoli oli aiemmin miltei tyhjä, mutta uuden sisustuksen myötä se on täyttynyt asiakkaista, jotka haluavat viettää aikaa keskustellen, pelaten shakkia, lukien, opiskellen tai muuten vain oleskellen. Äänimuurin toisella puolella ovat edelleen pelaamiseen tarkoitetut laitteet ja välineet, kuten pleikkarit, pingispöytä ja pöytäfutis, mutta myös aiempaa useammat istuinryhmät.

Pointin kevään ja syksyn discot keräsivät runsaan osanottajajoukon. Syksyn M/S Paradise Pointti –disco lähes 200 osallistujaa.

Huomiota herättivät lisäksi mm StarWars-tapahtuma ja Worldcon-larppi.

Nöykkiön kirjasto järjesti yhteistyössä läheisen koulun kanssa valokuvausprojektin Kuvallisia kokeiluja. Mukana yhteistyössä oli Nöykkiön kirjasto, koulu ja ammattivalokuvaaja. Suomi100-juhlavuoden kunniaksi teemana oli suomenkielinen teksti. Oppilaat miettivät tekstinäytettä kaunokirjallisuudesta laululyriikkaan. Projektin aikana opiskeltiin valokuvataidetta ja kameran käsittelyä ammattilaisen johdolla. Nuoret kuvasivat ja editoivat itse. Valokuvat olivat esillä joulukuun ajan Sellon kirjaston Galleria Annassa. Näyttely jatkaa myöhemmin Espoonlahden alueella.

Kuvallisia kokeiluja

Iso-Omenan kirjasto siirtyi syksyllä Palvelutorille. Muutto ja valtava kiinnostua kirjastoa kohtaan piti henkilökunnan kiireisenä.

Kirjaston nuortentila Woxin teinit riensivät apuun, kun Palvelutori tarvitsi metron avajaisiin apua.

 

Opimme ja opiskelemme itsekin

Syksyllä 2016 alkanut seudullinen Nuortenkirjastotyön erikoistumiskoulutus päättyi toukokuussa. Saimme hyviä eväitä nuorten kohtaamiseen. Tarkoitus on, että jokainen koulutuksessa ollut sparraa kollegoitaan omalla alueella, jota tukemaan tuotimme yhdessä esityksen, jota jokainen voi työssään hyödyntää.

Päätimme seudullisesti, että nuortenaineisto ansaitsee oman päivän uutuuskirjojen vinkkaukseen. Nuorten oma kirjareppu pidettiin ensimmäisen kerran omana päivänä Sellon kirjastossa helmikuussa. Päivän aikana esiteltiin kaikki edellisen vuoden 2016 uutuuskirjat ja pelit. Vinkkilistat löytyvät http://kirjasto.one/kirjalista/index.php?dipl=78

Tapahtuma järjestettiin seudullisesti, vaikka järjestysvastuu oli Espoolla.

 

Aila Kaunisvaara

Kirjastoneuvoja

Vastaa