Näyttelyni Galleria Annassa

Raahasin taas pitkästä aikaa maalauksiani näyttelyksi työpaikkani Sellon kirjaston Galleria Annaan. Tosin itse galleriahan oli jonkun myllerryksen tiimoilta muuttanut alakerrasta yläkertaan sitten viime näyttelyni. Yläkerran tila on valoisampi ja avarampi, kun taas alakerrassa pyöri enemmän ohikulkijoita, niitäkin, jotka eivät tulleet asiasta tehden näyttelyyn. Ihanteellista toki olisi, jos näin isossa kirjastossa olisi erillinen näyttelytila, rauhallinen galleriahuone, näyttelytilaksi suunniteltu. Mutta juuri valoisuutensa vuoksi kirjaston nykyinen näyttelytila on minusta edellistä sijaintia parempi vaihtoehto.

Näyttelyn nimeksi tuli Pintaraapaisuja ja syväluotausta. Kerroksittain työskentely on jännittävää ja yllätyksellistä. Tunnustaudun koloristiksi, vaikka joskus tilapäisesti yritänkin vaihtaa seesteisempään ja niukempaan väriskaalaan – mutta minkäs koira karvoilleen mahtaa. Sisäinen maailma ja kokemukset syntyvät kuviksi, joihin mielelläni yhdistelen myös kirjoitusta. Toisaalta kuvallinen ajattelu on juuri siinä mielessä rentoa, että sitä eivät sido sanat ja verbaalisen ilmaisun kahleet, ja katsojalla on täydet oikeudet tulkita kuvaa itsenäisesti, riippumatta tekijän aivoituksista. En hirveästi kysele kaanoneita tai genrejä, tämänkaltaisessa ekspressiivisessä sutimisessa on lupa vapaaseen ilmaisuun.

Harvakseltaan olen pitänyt sen verran omiakin näyttelyitä, että tiedän kaavan: ennen avajaisia iskee jonkin sortin stressi tai paniikki, mutta tämän pullonkaulan jälkeen olen kokemukseen, kohtaamisineen ja ajatusten vaihtoineen, tyytyväinen. Olen myös maalannut eri kursseilla ja ryhmissä, jota kautta muuten yksinäiseen pensselin pyöritykseen saa sosiaalista ulottuvuutta.
Läiskyviä, leikkiviä ja totisia mielen liikkeitä, ja rapatessahan roiskuu.

Galleria Anna on tosiaan Sellon kirjaston näyttelytila, jota voivat vuokrata sekä harrastelijat että ammattilaiset. Tila on avara ja valoisa. Se sijaitsee kirjaston toisessa kerroksessa. Gallerian näyttelyjaksot ovat aina kolmen viikon mittaisia ja hinta on 150 euroa. Näytteilleasettaja vastaa itse näyttelyn rakentamisesta ja purkamisesta sekä mahdollisista vakuutuksista. Galleria on todella suosittu ja yleensä ajat ovat varattuina noin vuodeksi eteenpäin. Jonoon voi kuitenkin ilmoittautua – mahdollisten peruutusten sattuessa tarjoamme aikaa jonottajille. Lisää tietoja galleriasta ja sen näyttelyistä löytyy täältä.

Marjatta Karjalainen
Kirjastoneuvoja
Sellon kirjasto

Vastaa