Ison Omenan kirjaston omput ja pomput 2017

Nordic Garrisonin Star Wars -hahmot Lastenklinikoiden asialla. Muutama kirjastolainen on soluttautunut legioonaan.

Ison Omenan kirjaston ensimmäinen kokonainen vuosi Palvelutorilla lähti – tai oikeastaan jatkui edellisvuodesta – huiman tapahtumamäärän merkeissä. Vuoden alkupuolta värittivät tapahtumina mm. Kaikki pyörii kirjastossa ja kansainvälinen Harry Potter-päivä erilaisine pajapöhinöineen. Toukokuun Star Wars – päivä sai fanijoukot sankoin joukoin liikkeelle, eikä edes Darth Vader (501st Legion) tiennyt kaikkia vastauksia haasteellisen tietovisamme kysymyksiin.

Jalalla pistettiin koreasti useaan otteeseen pitkin vuotta niin lavatanssien merkeissä, kuin vähän hillitymmin tuolijumpissa ja kauppakeskuskävelyissä. Yhteistyötahojen tanssi- ja musiikkiesityksiä riitti ja mahtui mukaan myös muutama kirjailijavierailukin. Erilaiset lukupiirit ja elokuvakerhot (mm. Babykino) pysyivät edelleen suosittuna. Uutuutena aloitettiin senioreiden pelitapahtumat, joissa varttuneempi väki pääsi heiluttamaan sekä biljardikeppiä että liikuntapelien tahdissa konsoliohjaimia. Nuoret toki pelailivat ahkerasti nuortentila Voxissa joka päivä, minkä 7-päiväinen aukiolomme mahdollisti.

Vuoden suurin tapaus oli toista kertaa Suomessa järjestetty Tee-se-itse-kulttuurin tapahtuma Espoo Mini Maker Faire, jonka kirjasto järjesti yhdessä Aalto FabLAbin ja Wärk ry:n kanssa. Häksääjät, keksijät ja kierrättäjät opettivat taitojaan kirjastossamme lähes 5000:lle kävijälle. Asiakkaat pääsivät ihmettelemään mm. Let it go:n tahtiin rummuttavaa robottia ja sienten kasvatukseen häksättyä akvaariota. Erilaisissa työpisteissä saattoi esimerkiksi opetella saippuan tekoa tai inspiroitua improvisoimaan elektronista musiikkia.

Suomi 100 – teema näkyi myös kirjastossamme pitkin vuotta eri tavoin, kuten elokuvaesitysten Suomi 1952 ja Urheilumuseon valokuvanäyttelyn muodossa. Itsenäisyyspäivän ”etkokakkua” mussutettiin toki muiden Espoon kirjastojen tapaan myös Omenassa ja Opinmäessä. Innovatiivinen kaksikkomme (Saala & Topias) työstivät huikean videoesityksen Espoon kirjastoista Suomi 100-hengessä. https://youtu.be/5TDK3gefZlw

Muiden kulttuurien tuulia maailmalta saimme ihastella iberoamerikkalaisen Kolibri-kulttuurifestivaalin myötä. Satutunteja ja erilaisia kielikerhoja löytyi pitkin vuotta eri kielillä suomen lisäksi, kuten ruotsiksi, venäjäksi, albaniaksi ja somaliankielellä. Kirjastossamme järjestettiin syksystä alkaen maahanmuuttajille suunnattua asiointipalvelua viikoittain.

Hyvin varusteltu Pajamme jatkoi pedagogista voittokulkuaan ja kasvatti samalla myös kävijämääriään. Laser- ja vinyylileikkuri sekä 3D-tulostimet olivat varaamossa kysyttyjä. Vilkas koulu- ja päiväkotiyhteistyö hyödynsi myös pajaa monin eri tavoin. Musiikkitilojen akustointi nosti miljöön ammattitaitoiselle tasolle ja muuta näkyvää uudistusta & tekniikkaa edusti asiakkaiden suuntaan myös läppärin lainausautomaatti. Palautusautomaatin sielunelämää tosin ihmeteltiin välillä sekä asiakkaiden että henkilökunnan toimesta.

Länsimetron avautuminen (vihdoin) 18.11. kiihdytti asiakasvirtaamme entisestään. Kirjastomme kiri kävijätilastoissa vuoden 2017 aikana Suomen toiseksi vilkkaimmaksi kirjastoksi kävijämäärällä 1 254 873. Loisteliasta vuottamme kruunasi Palvelutorin voittama Espoon kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto, josta kaikki Palvelutorin toimijat (kirjasto, neuvola, HUSLAB, Kela, YPP, Mielenterveys- ja päihdepalvelut, terveysasema, Nuori Espoo) saattoivat iloita.

Vuosi 2017 oli siis vauhdikas ja jännityksellä odotamme, mahdammeko olla vuonna 2018 Suomen vilkkain kirjasto!