Haaveena unelmien kirjastoauto 2020-luvulla!

Animaatioita ja animointia kirjastoauto Välkyssä

Jos ei tähtää pitkälle ja korkealle, ei saavuta mitään!

Vanha Helmi-kirjastoautomme haluaa kohta eläkkeelle, ja Välkystäkin on jo tullut pätevä hakeutuva toimija monine kokemuksineen. Tarvitsemme uusia ratkaisuja, uusia tuulia, uuden unelmiemme kirjastoautoratkaisun.

Mistä kaikki kumpuaa?  Mistä liikkuva kirjasto on tehty?

Se on tehty ennakkoluulottomuudesta, luovuudesta, avoimuudesta ja rohkeudesta tehdä asioita uudella tavalla, halusta palvella asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla.

Espoo-tarina velvoittaa meitä, ja me haluamme myös toimia sen hengen mukaisina edelläkävijöinä palvelujemme kehittämisessä sekä digitalisaation ja robotisaation ja uusien parempien energialähteiden hyödyntämisessä.

Mitä mahdollisuuksia meidän käyttöönottamamme RFID mahdollistaa tulevaisuudessa ja mitä aineiston paikantamismahdollisuuksia voimme luoda? Entä jos kirjahyllymodulin voisi kerralla rekisteröidä auton kokoelmaan, kun vie sen ovesta autoon? Rekisterissä näkyisi minkä auton kyydissä haluttu aineisto on ja reittisovellus Kulkuri kertoo missä auto taas on. Tämä menköön mietintämyssyyn!

Espoo-tarina kertoo, että rakennamme ekologisesti kestävästi.

Me unelmoijat, tahtoo sanoa asiakkaat, asukkaat ja henkilökunta, tarkoitamme tässä sitä, että haluamme unelmiemme kirjastoautoratkaisun olevan kestävän kehityksen kärjessä, monta askelta edellä muita ja että sen tuottama hiilijalanjälki on pienen pieni.

Edistämme uusilla ratkaisuilla hiilivapaan energian käyttöä ja energiatehokkuuden parantamista liikkuvalla ja hakeutuvalla kirjastopalvelullamme. Espoo-tarinan mukaisesti haluamme kestäviä ja innovatiivisia hankintoja unelmiemme kirjastoautoon.  Tässäpä on haastetta kerrakseen, ja kun meillä ei ole antaa mitään konkreettista esimerkkiä näin rohkeasta unelmasta, niin mahdollisiin suurempiin budjettiraameihimme tulisi nyt voida luottaa.

Kehittäminen ja kehityksen kärjessä oleminen, joskus jopa se, että kehittäjä hiihtää umpihankeen, maksaa enemmän kuin perusratkaisut –  ja perusratkaisujahan Suomessa riittää.

Unelman parissa työskennellyt joukkomme on päätynyt pohtimaan erityisesti miten:

* hyödynnämme aurinkoenergiaa

* minimoimme dieselin käytön

* saamme järkevää akkutilaa ja tehokkaat energialähteet käyttöön

* huolehdimme tulevaisuuden työntekijän hyvinvoinnista työpisteessään

* varmistamme kuljettajat myös tulevaisuudessa

* pystymme muokkaamaan tilaa tai energiaratkaisuja kehityksen kehittyessä

* kehitämme valittua ratkaisua maamme sääoloihin toimivaksi

Ilmassa on myös ajatus, että mitä jos yhden bussin sijasta onkin kaksi pakettiautoa ja bussi.

Syksyyn mennessä on konseptiajattelu jo pidemmällä.

Mitä sinä ajattelet?

Raisa Alameri