Digitarinoiden luontia Tapiolan kirjaston pajassa ja VALMA

Omnian VALMA-opiskelijoiden Mediapaja-projekti vieraili Tapiolan kirjaston pajassa 25.1.18 digitarinoita luomassa. Projektiin kuuluu 26 opiskelijaa. VALMA on yksivuotinen koulutus, joka vahvistaa edellytyksiä suorittaa ammatillinen tutkinto. VALMA-koulutettavat ovat maahanmuuttajia ja nuoria peruskoulun päättäneitä, joilla ei ole vielä työ- tai opiskelupaikkaa.

Projektiryhmää johti Valma-opettaja Anni Siltala; hän on ohjannut ryhmiä Omniassa jo pari vuotta. Anni kertoi, että ryhmän kanssa tehdään tälläkin kertaa monenmoista; mm. vieraillaan Päivälehden museossa ja YLE:ssä, harjoitellaan valokuvaamista ja videoiden tekoa. Anni kertoi myös, että työ opiskelijoiden kanssa on nautittavaa monesta eri syystä; Työssä onnistuminen edellyttää jatkuvaa kehittämistä ja muutosvalmiutta. Opiskelijat haastavat opettajan tarkastelemaan elämää uusista näkökulmista. Yleensäkin työn tarjoamat haasteet ja muut kehittymisen mahdollisuudet tekevät työstä nautittavan, eikä yksikään työpäivä ole täysin samanlainen.

Digitarinapajan tarkoitus oli valmistaa oma, suomenkielinen esitys. Tavoite saavutettiin hyvin. Ryhmän jäsenet valmistivat päivän kuluessa iMovie-ohjelmalla kukin oman digitarinansa yhdistelemällä kuvia ja ääntä tarinan tekijää esitteleväksi esitykseksi, jota voisi ajatella myös liitettäväksi CV:hen. Kirjaston puolesta ryhmän digitarinoiden luontia ohjasi Pajan henkilökunta. Pajan tiiminvetäjä, johtava kirjastopedagogi Taru Björkman on jo aiemminkin tehnyt Anni Siltalan kanssa vastaavanlaista yhteistyötä.